Inloggen

Artikel toegevoegd aan winkelwagen

Bezoek: De geheimen van Moralberti’s ambachtelijke patisserie

16-06-2017
Het is inmiddels een bekend ritueel om jaarlijks op bezoek te gaan bij onze leverancier in Italië; Dolcefreddo Moralberti. Amper twee uurtjes vliegen vanaf Amsterdam, maar veel meer dan opstijgen en landen doet het vliegtuig amper. Het bedrijf bevindt zich op 30 minuten rijden vanaf het Venetiaanse vliegveld Marco Polo in Candelù. Een klein dorpje die is omringt door olijvenbomen en wijnvelden aangezien het grenst aan de regio waar de mousserende wijn Prosecco gemaakt wordt.
 

Hoe het allemaal begon


Al 8 jaar importeren wij de taarten, gebak en desserts van deze Italiaanse ambachtelijke patissier. Giovanni Moratto, de oprichter van Moralberti timmert zelf al sinds 1994 aan de weg. Het was in eerste instantie niet zijn ambitie om een eigen patisserie bakkerij te beginnen. Hij is begonnen in keuken en was daar, zoals u kan verwachten, verantwoordelijk voor de patisserie.  De economie werkten in die tijd niet mee en hij had vaak te maken met faillissement van het restaurant. Er werd gevraagd of hij een eigen patisserie bakkerij kon beginnen, maar met 2000 Italiaanse lire spaargeld kwam hij niet ver. Doormiddel van crowdfunding kon hij met een kleine bakkerij toch beginnen. Na bijna 25 jaar is het uitgegroeid tot een zeer groot bedrijf en ambitie om nog verder uit te breiden. 
 

De enige echte Tiramisu


Giovanni heeft ons de hele dag op sleeptouw genomen. Naast dat wij de stand van zaken doornamen kwamen wij ook voor mooie verhalen die achter de producten schuilen. Giovanni vertelde ons dat tiramisu is geboren in Treviso (een stad naast Candelù en tevens de provincie). Ze hebben geprobeerd om een de classificatie DOC te krijgen voor tiramisu. DOC is een classificatie systeem, wat vaak bij wijn voorkomt. Met deze classificatie kan de tiramisu alleen nog uit een bepaald gebied komen en heeft het kwaliteitseisen. Dit is alleen niet van de grond gekomen. Hoe dan ook wordt de tiramisu van Moralberti gemaakt waar de tiramisu van origine vandaan komt en volgens authentiek recept.
 

Dag in, dag uit


Na het overleg zijn wij de productieruimte in gegaan en heeft Giovanni uitgelegd hoe alles in zijn werk gaat met ploegendienst tot in de avond. Er wordt nog altijd ambachtelijk gewerkt en veel wordt met de hand gedaan. Met trots liet hij ons zijn nieuwe snijmachine zien voor taarten en gebak. Dag in, dag uit door worden er profiteroles, een soesje met chocolade topping, gemaakt. Dit is na tiramisu het meest gegeten gebak.
 

Verbeterde recepten


Om 13.30 uur zijn wij gaan lunchen en werd de politieke situatie in Italië uitvoerig doorgenomen. Na de lunch heeft Giovanni ons het verbeterde recept van cheesecake Fragolina di bosco, corta limone flambe en cioccolatina laten proeven. Uiteraard mocht de tiramisu niet ontbreken. De recepten van het gebak wordt voortdurend verbeterd en zo nodig aangepast aan de wensen van de klant. Aangezien wij Nederlanders iets mindere zoetekauwen zijn dan Italianen is dit voor ons altijd een aandachtspuntje.
 
Vervolgens heeft Giovanni ons met 180 km per uur naar het vliegveld gebracht omdat het uploaden van de nieuwe productfoto’s iets langer duurde dan gedacht. Het was een drukke maar zinvol bezoek en Giovanni heeft beloofd om snel naar Nederland te komen.